Recensies / Resinsjes

2016, oktober – Zonnebloem-Stiens
Duo Detslaif heeft op donderdag 20 oktober 2016 een zeer mooie middag verzorgd voor de gasten van de Zonnebloem afd Stiens.
Het was een geheel Friese liedjes middag die erg op prijs werd gesteld door de aanwezigen.
De meesten werden onmiddellijk naar hun jeugd getransporteerd en hoorden weer de liedjes van toen. Er waren ook eigen nummers waarvan het refrein meegezongen kon worden.
Het was zeker voor herhaling vatbaar, dank daarvoor 😀

2016, april Vrouwen van Nu, avondvullend Fries
Reactie: Het was een prachtige avond met mooie muziek, veel verschillende instrumenten en prachtige zangstemmen.

2016, 22 april Harlinger Courant
In de Harlinger Courant:Op 19 april waren de dames van het Vrouwennetwerk voor de laatste keer bij elkaar voor de zomermaanden in Sint Hubertus. Om deze bijeenkomst een luchtig feestelijk tintje te geven waren Era Copier en Henk Roodbergen van de partij. Zij vormen samen het duo Dets Laif, dat staat voor een optreden vol met oud-Nederlandse liedjes (stoute) en eigen repertoire. (Noot Era: VOLKSVERMAAK en OVERAL IS WAD).Hier een bericht van NVVH:
Deze middag worden we verrast met het nieuwe programma, OVERAL IS WAD, een serie liedjes, gedichten en verhalen over de liefde voor de bruine vloot, het zeilen, het droogvallen en de grootsheid en de stilte van het wad. Maar natuurlijk ook over de liefde van de zeeman voor de zee, de vrouwen en de drank. Naast het meezingen van de refreinen, luisteren we naar de gedichten van Era, de verhalen en anekdotes van dit koppel. Hun liefde voor het wad, muziek maken, het schrijven van muziek, maar zeker ook voor elkaar, spat er vanaf als zeeschuim op de golven die tegen de kade slaat. Naast gitaar en accordeon worden er nog veel meer instrumenten bespeeld en dat maakt dit optreden tot een waar feestje. We sluiten af met Jan, Pier, Tjoris en Corneel met hun baarden en leren dat Garrekwak Volendams is voor een garnalenboot.

2015 it Hûs van de Dichter – Akke Brouwer
Reaksje op har Facebook op ús Frysktalige selsskreaune programma:
“Wat een fantastische SNEINSRÊST was het vandaag 18 okt.
Duo DETS LAIF deed ons genieten en naar hartenlust meezingen.
Prachtige teksten, geweldige muziek. Een middag om nooit te vergeten. Een heuse Wintermiddeinocht in It Hûs fan de Dichter.”

Sjoch foto/film:
2011 augustus: New Folk Sounds augustus – Joop van den Bremen
2011 De Moanne nr 6 – artikel Arjan Hut oer “Oeral is Sinne” as Simmerhit.

Reactie van organisator Cosbo op optreden van 9 mei 2014
Prachtig repertoire. Ik hoorde uit alle hoeken goeie geluiden over jullie liedkeuze en presentatie. Echt heel geschikt en mooi voor ons publiek uitgezocht. Minstens zo belangrijk: jullie kunnen een zaal heel goed ‘bedienen’, dus eenieder ging tevreden naar huis.

Recensie optreden in de tent Folk in de Wâlden Showfestival van Assie Aukes (voorzitter Tsjoch)
Ondertussen bracht het Friese duo Dets Laif in de partytent op theatrale wijze een keur van Nederlandstalige volksliedjes, die vooral in de jaren ’70 populair werden door groepen als Fungus, Voorheen Turf en Folkcorn. Wie zong in die tijd niet nummers als Warme Garnars en De garrenkwak. Het was leuk om deze liedjes weer eens te horen en het meezinggehalte was in ieder geval bij jong en oud hoog. Zie ook: http://www.folkforum.nl/festivals/428-festivalverslagen/13236-folk-yn-e-walden-showfestival-een-succes

17 juni 2012 Recensie in “Middelpunt” juli 2012 jaargang 4 nr. 14
Dets Laif gaf een recital in Terherne
Op zondagmiddag 17 juni trad Dets Laif op in de voormalige doopsgezinde kerk. Dets Laif bestaat uit Era Copier en Henk Roodbergen. Beiden zingen, componeren, en bespelen verscheidene instrumenten. In een 2 uur durend optreden verschaften zij aan een veertigtal bezoekers een boeiend programma: Friestalig eigen werk en Nederlandstalige traditionals. Het publiek mocht bij diverse liederen het refrein meezingen.
In het Friestalig programmagedeelte las Era eigen gedichten voor. Era vertelde dat zij destijds samen met andere kunstenaars was uitgenodigd door Tryntsje van der Veer om een bijdrage te leveren aan wat later verscheen als het boek, Oer it Wetter, op ‘e weagen fan poezij, uitgegeven in 2010 bij Elixer in Leeuwarden. Het puntig gedeclameerde gedicht “As it treint drippe de oezen” werd gevolgd door het gezongen “Seemearmin of mear”, waarin Henk mooi begeleidde op zijn mandoline. Henk schreef ooit het levenslied “Fûgel en de beam” en droeg het op aan Era. Henk zong het nu prachtig. De toehoorders waren zichtbaar ontroerd. Na de luchtige meezinger “Spûk fan ‘e Bliken” was het Era die met gebaren en zang een ieder ontroerde in het “Laadsje fan Beppe”.
Het programma werd na de pauze in geestdriftige wisselwerking met het publiek voortgezet. Henk speelde afwisselend op zijn mandoline en zijn 12-snarige gitaar. Era gebruikte muziekinstrumenten uit haar uitgebreide collectie b.v. de Ierse flageoletfluit, de bongo, de melodica en de tamboerijn. De meeste muzikale passie leek zij te leggen in zang gecombineerd met het bespelen van haar accordeon.

6 juli 2011 – Resinsje Arjan Hut Friesch Dagblad fan CD “Oeral is Sinne”

DETS LAIF SJONGT FERHALEN TUSKEN WYN EN WETTER
Se wenje yn Harns, Henk Roodbergen en Era Copier, en makken ûnder de namme Dets Laif in cd mei folkferskes ûnder de titel Oeral is Sinne. Ik seach Dets Laif alris oan it wurk op in poezyjûn yn Ljouwert en dat wie net in frjemd plak om mei dit duo yn de kunde te kommen. Njonken tolve ferskes steane der op de cd nammentlik ek twa (koarte) gedichten, skreaun en foardroegen troch Era. Sy skreau ek it titelfers en it liet Seemearmin of mear, wyls Roodbergen de rest fan de teksten en muzyk oandroech. Beide sjonge, Henk spilet ferskate snaarynstruminten en Era foeget dêr ûnder oaren akkordeon en tinwhistle oan ta.
Oeral is Sinne is opnommen op Flylân yn de studio fan Nils Koster, bekend fan de folkgroep Drijfhout. De kombinaasje fan wyn, wetter, folk en poezij leveret yn it foarste plak in smûk klinkende plaat op, dy’t sûnder mis by leafhawwers fan Nan’en Ankie, Bennie Huisman of Roel Slofstra yn de smaak falle sil.
De teksten en gedichten binne tagonklik, in tikje mankelyk hjir en dêr (Laadsje fan Beppe), maar ademje oer it generaal in soad waarmte en entûsjasme út. Entûsjasme foar de klanken fan it Frysk, it deistich libben en moaie ferhalen. Lykas de histoarje fan de hynders dy’t yn 2006 by Marrum fan it Waad rêden wurde moasten. De noflike sfear fan Oeral is Sinne rint my as lij wetter yn de earen.

Dets Laif Warkum 6 maart 2009
Recensie Warkum 9 Maart 2009